Een terugblik op 2020

December, traditioneel de maand om terug te blikken op het afgelopen jaar. En wat voor jaar! Er is al langere tijd sprake van een verschuiving binnen retail, van fysiek naar meer online aankopen. De Covid-19 pandemie heeft echter gezorgd voor een definitieve verandering in het complexe landschap van detailhandel en e-commerce. Dit is niet alleen te zien in omzetcijfers, maar ook duidelijk zichtbaar in bezoekersaantallen. Wij blikken graag terug op het afgelopen jaar op basis van deze bezoekersdata. Een belangrijke kanttekening is dat we kijken naar gemiddelde bezoekersaantallen van winkelcentra in Nederland. We hebben voor dit overzicht geen onderscheid gemaakt tussen wijkwinkelcentra en binnenstedelijke winkelcentra. Hoe is het winkelend Nederland dit jaar vergaan?
 
 

Terugblik2020

Bezoekersaantallen 

Januari 2020 begon goed! Nederlandse winkelcentra hebben in januari van dit jaar gemiddeld ruim 3% meer bezoekers ontvangen dan in januari 2019. Dit is een mooi contrast met eerdere jaren, waarin we sinds 2017 elk jaar in januari een daling in bezoekersaantallen zagen ten opzichte van het jaar ervoor. In februari (+3%) zette deze positieve trend de eerste 2 weken door. De laatste 2 weken van februari werd langzaam een daling ingezet ten opzichte van vorig jaar. Hierin speelde het weer, zeer stormachtig, een belangrijke rol. Op 27 februari werd de eerste coronabesmetting in Nederland gemeld. Daarbij werd midden maart de intelligente lockdown aangekondigd. Door het hamstergedrag de eerste weken van maart, met name in wijkwinkelcentra, resulteerde dit nog niet in een extreme daling van de bezoekersaantallen. In maart werd een daling van gemiddeld -15% gemeten tov maart vorig jaar. 

April liet met maar liefst -48% de sterkste daling zien! In mei bleek de afname minder extreem (-26%). In juni, toen de horeca halverwege de maand weer open mocht, liepen de bezoekersaantallen verder terug naar -16%, gevolgd door juli (-10%) en augustus (-10%). Eind augustus kwamen de eerste waarschuwingen voor een tweede golf van besmettingen, dit in verband met het reizen tijdens de zomervakantie. De bezoekersaantallen liepen na enig herstel weer verder terug met -11% in september en mede dankzij de sluiting van de horeca medio oktober tot zelfs - 22%. Ondanks Black Friday in november, dat 23% drukker was dan een gemiddelde vrijdag dit jaar, laat november toch een flinke daling zien van -22% vergeleken met november vorig jaar.