Lockdown en de impact op bezoekersaantallen

De lockdown heeft een ongekende impact op retail. Van gesloten deuren tijdens de drukste periode van het jaar tot mooie initiatieven online om de klant te blijven bedienen. Vanuit onze expertise zoomen wij in op 2 periodes lockdown en kijken hierbij specifiek naar de ontwikkeling van de bezoekersaantallen. Normaliter vergelijken wij deze aantallen met dezelfde periode 1 of 2 jaar geleden. Om een beter beeld te krijgen van beide periodes van lockdown in Nederland, zoomen we eerst in op de vergelijking tussen beide (de eerste van 16 maart 2020 – 17 mei, de tweede van 15 december – nu). Let op: in dit overzicht kijken we enkel naar bezoekersdata van wijkwinkelcentra, waar een deel van de winkels geopend is gebleven.  

Tijdens beide periodes bleven alle scholen en kinderdagverblijven dicht. Daarbij waren ook alle eet- en drinkgelegenheden gesloten. Het verschil is dat tijdens de tweede lockdown alle niet-essentiële winkels hun deuren moesten sluiten. Tijdens de eerste lockdown mochten niet-essentiële winkels geopend blijven, met restricties op het aantal bezoekers. Desalniettemin kozen diverse winkels en winkelketens er zelf voor de deuren tijdelijk te sluiten. We zijn nu 9 weken onderweg waarin alles gesloten is. Daarom hebben we ervoor gekozen de afgelopen 9 weken te vergelijken met de eerste 9 weken van de eerste lockdown (week 12 t/m 20 2020).  

Vergelijking

lockdown

De eerste week van de tweede lockdown was met +27% aanzienlijk drukker in de wijkwinkelcentra vergeleken met de eerste in maart/april/mei vorig jaar. Dit werd veroorzaakt door de extreme drukte op maandag 14 december. Op deze dag lekte het nieuws over de tweede lockdown vanaf 15 december uit. Het resultaat was dat mensen nog massaal op pad gingen voor de laatste kerstinkopen. Ook de rest van die week werden nog veel kerstboodschappen gedaan.  

Week 53 (+3%) en week 1(+10%) lieten ook nog meer drukte zien dan de derde en vierde week gedurende de eerste lockdown. Daarna liepen de bezoekersaantallen verder terug naar -8% ten opzichte van dezelfde week tijdens de eerste periode. 

De afgelopen 3 weken was het zelfs gemiddeld 19% minder druk vergeleken met de laatste 3 weken van de eerste periode. Ondanks de normaal zo drukke decembermaand was het de afgelopen 9 weken gemiddeld 5% rustiger in de wijkwinkelcentra vergeleken met de eerste lockdown. Nu lijkt deze gemiddelde daling van 5% niet heel veel, maar dat komt doordat de cijfers vergeleken zijn met een zelfde periode van lockdown. 

Bezoekersaantallen

Als we kijken naar de huidige periode en deze cijfers vergeleken met de bezoekersaantallen van een jaar geleden, dan moeten we constateren dat in de afgelopen 9 weken 31% minder bezoekers de wijkwinkelcentra hebben bezocht. Het komt erop neer dat er in de huidige lockdown minder gewinkeld wordt in de wijkcentra ten opzichte van de eerste. Dit wordt uiteraard veroorzaakt door de sluiting van alle niet-essentiële winkel. Maar er is meer. Er wordt steeds efficiënter gewinkeld, minder vaak én online. Daarbij geeft men gehoor aan het verzoek om meer alleen de boodschappen te komen doen. 

Vergelijking

We blijven de ontwikkelingen volgen en hopen snel met nieuwe cijfers te kunnen komen wanneer de heropening van alle winkels aan de orde is. Daar kijken we immers met zijn allen naar uit.