De eerste 2 maanden van 2022

Data ontwikkelingen in de bezoekersaantallen in de Nederlandse Wijkwinkelcentra en binnensteden

Ontwikkeling bezoekersaantallen 2022

 De eerste 2 maanden van 2022 zijn een feit. Hoe zagen de bezoekersstromen eruit in deze eerste 8 weken en wat zijn de effect van bezoekersaantallen bij de heropening van de detailhandel en de storm? Afgezien van de impact van de storm, belooft 2022 een bewogen jaar te worden. Lees het hier!

 Een stukje positief nieuws in een wereld die sinds een week weer helemaal op zijn kop staat. We zouden het alweer bijna vergeten maar we begonnen het jaar met een lockdown vanwege de pandemie. Half januari mochten de niet essentiĆ«le winkels gelukkig weer open zij het met nog wat beperkende maatregelen zoals maximaal aantal bezoekers van 1,5 meter afstand. Onderstaande grafiek laat zien dat deze versoepeling vooral een effect heeft gehad op de binnensteden. Hoewel we nog altijd niet op het niveau van voor de corona pandemie zitten zien we toch een mooie ontwikkeling van toenemend aantal passanten in de binnensteden. Daarbij komt het mooie weer er aan dus we verwachten dat deze trend omhoog zeker door gaat zetten. Het afschaffen van de laatste corona maatregelen 24 februari lijkt een goede booster voor de drukte in de binnensteden.

Drukte voor de storm

Nederland had een stormachtig weekje achter de rug met twee stormen Eunice en Franklin. Met name storm Eunice met code rood is wel een windje waar we met elkaar rekening mee hebben gehouden.

Inzoomend op deze bewuste vrijdag 18 februari zien we dat we met name in de wijkwinkecentra vooral snel in de ochtend onze boodschappen in huis hebben gehaald om vervolgens thuis de storm aan ons voorbij te laten razen. Maar ook de binnensteden laten een flinke daling van het aantal passanten zien ten opzichte van de gemiddelde vrijdag. Waar normaal de piek tussen 15.00 en 17.00 uur is was de piek op 18 februari om 12.00 uur. Het moment dat storm Eunice ons land bereikte. We hebben daarna massaal gehoor gegeven aan de oproep om binnen te blijven en niet onnodig de weg op te gaan. 

Voor nu hopen we de stormen en pandemie achter ons te laten. We gaan voor een mooie lente en bijbehorende bezoeken aan onze binnen steden en (wijk) winkelcentra.

bezoekersaantallen data wijkwinkelcentra 18 februari 2022 gemiddeld bezoekersaantal cijfer
bezoekersaantallen data binnensteden 18 februari 2022 gemiddeld bezoekersaantal cijfer